avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 532 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie urmas!
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie urmas!

Buna seara,

Am o intrebare, de fapt, o "gama largaaa" de intrebari. Pe scurt. Tata a decedat acum 7 ani, eu am primit pensie de urmas. pana anul trecut(am implinit 26 de ani). ulterior am aflat ca, fratele meu, care are handicap gradul 1, crize comitiale(epilepsie) , trebuia sa primeasca si el pensie de urmas. Bun! Am facut toate cele necesare, sa trimit dosarul la armata la Bucuresti. problema e ca doamna de acolo, absolut doritoare de a ajuta un om...sau nu... (ma abtin sa critic mai rau) ....mi-a dat raspunsul ca imi trebuie un alt tip de certificat, nu cel de handicap...ci un alt tip...din care sa reiasa ca fratele meu nu poate munci. Dar...gradul de handicap...diagnosticul..pus...e clar ca nu poate merge singur...nu se poate ingriji..daramite sa lucreze. Ma puteti lamuri dvs. de unde ar tre sa iau acel certificat? e chiar necesar..sau mi se pun bete in roate? Nu de alta..dar am patit-o..cand mi-am dapus dosarul de pensie. Mentionez ca fratele are handicapul din copilarie..de la 2..3..ani,.permanent cu insotitor permanent.


Va multumesc din suflet
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:58, 23 Ianuarie 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.

Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.

(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.


2. Ati gresit ca nu ati solicitat pensie de urmas pentru amandoi copii in acelasi timp.

3. - Daca fratele dvs. are sub 16 ani beneficiaza de pensie de urmasa fara alta conditie.
- Beneficiaza de pebsie de urmas pana la 26 de ani daca urmeaza cursurile intr-o forma de invatamant.

4. - Daca fratele dvs. are peste 16 ani si nu urmeaza o forma de invatamant atunci trebuie sa fie incadrat intr-un grad de invaliditate.
- Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.
- Trimiterea catre medicul specialist o da medicul de familie, deci luati legatura cu medicul de familie.
- Daca i se stabileste gradul de invaliditate ca fiind de dinainte de a implini 16 ani paote beneficia de pensie de invaliditate pe toata durata invaliditatii, indiferent de varsta.

5. - Gradul de handicap nu este acelasi lucru cu gradul de invaliditate.
- O persoana cu handicap poate munci in anumite locuri de munca in functie de gradul de handicap.
- O persoana invalida nu poate munci.
Da..greseala noastra. Am presupus ca avand acel ajutor de handicap nu i se permite si o pensie de urmas. Prin urmare, trebuie sa obtin un CERTIFICAT DE INCADRARE IN GRAD DE INVALIDITATE? Care sa ateste faptul ca nu poate lucra sub nici o forma. Nu? Va multumesc frumos pentru raspunsul dat si pentru informatiile oferite.
Copilul urmas poate beneficia de indemnizatie de handicap si de pensie de urmas, cumulandu-le.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie ContSters352260 ContSters352260 bunaseara. sunt incadrata in grad de handicap accentuat congenital (dobandit din nastere) pot beneficia de pensie de urmas atat dupa mama cat si dupa tata? (vezi toată discuția)
Pensie urmas persoana handicap ellanm ellanm Buna ziua! In cazul in care o persoana cu handicap dobandeste pensie de urmas de pe urma tatalui, poate ramane si cu veniturile pe care le avea inainte, ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru bolnavii psihic AdrianBOA AdrianBOA Am auzit de cazul unui colonel in rezerva in varsta de 85 de ani care a [b]adoptat legal[/b] un fiu in varsta de 30 de ani cu probleme psihice. La moartea lui, ... (vezi toată discuția)